Agressie en Veiligheid
Iemand die agressief is, wil – bewust of onbewust – iets kapot maken, iemand verwonden of met geweld iets proberen te krijgen of bereiken. Iemand met agressief gedrag overschrijdt de grenzen van een ander en veroorzaakt pijn en gevoelens als verdriet, boosheid onveiligheid. Ben jij wel eens agressie tegen gekomen? Was iemand agressief tegen jou, tegen een ander of was je zelf agressief?
Agressieve mensen zijn vaak onredelijk en staan niet open voor logische argumenten. Veel mensen reageren agressief om een bepaalde reden. Als je die reden kunt achterhalen en hen kalmeert, kun je hen mogelijk toch bereiken.
Er zijn ook mensen die door een psychiatrische aandoening of het gebruik van drugs en/of alcohol agressief worden. Deze mensen zijn in hun agressie vaak gevaarlijk, ze zijn erg sterk en voelen geen pijn. Vluchten of weggaan is dan vaak de enige en beste reactie.
Internet
Onveilige situaties kunnen overal voorkomen, niet alleen thuis of op straat, maar ook online. Het internet en social media brengen risico’s met zich mee. Zo is die twintigjarige chatvriend misschien in de werkelijkheid al vijfendertig. En wat doe je als er ineens een nare foto van jou online staat? Of als een virus je computer platlegt?
Het klinkt misschien raar, maar je doet het goed als je nooit te maken hebt gehad met agressie en als je je veilig voelt. Als je ooit wel met agressie te maken hebt gehad, beïnvloedt dat je welbevinden. Als je je nu niet veilig voelt, is het verstandig om daar iets aan te doen. Kijk bij tips en adviezen om te zien wat je kunt doen.
Thuis
Je kunt thuis te maken hebben met verbale (woordelijke zoals schelden of dreigend praten) of lichamelijke agressie van een familielid. Dit komt veel voor. In één op de vijf huizen is regelmatig sprake van geweld. Het is heel moeilijk om daarmee om te gaan.
Mishandeld of misbruikt
Als jij wordt mishandeld of misbruikt en je geholpen wilt worden, kun je terecht bij Veilig Thuis. Je belt dan naar 0800-2000 (gratis, 24 uur per dag bereikbaar). De overheid heeft Veilig Thuis opgezet als het advies- en meldpunt van huiselijk geweld en kindermishandeling.
School
Op school kan je lastig gevallen worden; door klasgenoten, schoolgenoten en medewerkers van de school. Meld dit bij een mentor, vertrouwenspersoon of Zorg Advies Team op school. Je vindt de gegevens in de schoolgids of op de schoolwebsite. Als dat niet lukt, ga dan naar je mentor en bespreek hoe je hiermee aan de slag kan. Je kan het natuurlijk ook eerst thuis bespreken als je dat makkelijker vindt.
Baas over je eigen agressie
Ben je zelf wel eens agressief? Je kunt leren om je agressieve gedrag wat beter in de hand te krijgen. Let op lichaamssignalen, ontspan, richt je aandacht op iets anders, neem een time-out, doe iets totaal anders, check je gedachten, zorg voor minder stress, leer te vertellen wat je dwars zit, maak je excuses.
Hulp bij Huiselijk geweld
Heb jij thuis met agressie te maken? Praat er dan over met iemand die je kent of vertrouwt (Kindertelefoon, vriend(in), leraar, buurvrouw, familie). Boos, bang, verdrietig zijn: mag!
Kom in actie met
Meldknop
Het klinkt gek, maar het komt ook voor: online agressie. Iemand kan je achtervolgen, spammen of je tot seksuele handelingen dwingen. Loverboys zijn ook zeer actief op internet. Zoek hulp wanneer je hiermee te maken hebt. Vertel je verhaal aan iemand die je echt vertrouwt.
Slachtofferhulp
Ook op straat of bij het uitgaan kun je in een gewelddadige situatie terecht komen. Als je zelf slachtoffer bent, kan je het beste contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. Zij kunnen je goed verder helpen. Ben je getuige van geweld op straat, dan kan je actief de politie helpen. Niet door er zelf tussen te springen, maar door bijvoorbeeld 112 te bellen.